Hou je aan deze 10 tips en win de #RSW_NVF22!

Hoe haal je goede resultaten bij de scoutingwedstrijden? De echt goede en leuke ploegen weten van alles wat. Met deze tips moet het lukken om goed te scoren op de RSW.

  1. Zorg dat je op tijd bent.
  2. Wees creatief!
  3. Hou je kampement netjes.
  4. Het oog wil ook wat, ook bij het pionieren.
  5. Zorg voor een opgeruimde kampkist.
  6. Extra aandacht voor het uniform.
  7. Zorg voor lekker eten.
  8. Let op sfeer en samenwerking.
  9. Blijf enthousiast tot het eind.
  10. Vraag de jury om tips en raad.

1. Zorg dat je op tijd bent.

Aan het begin van het kamp vraagt de jury om de horloges gelijk te zetten met die van de jury. Vanaf dat moment is dit de “officiële” kamptijd. Bij een spel of speluitleg kijkt de jury of iedereen op tijd aanwezig is.

2. Wees Creatief!

Natuurlijk is het eenvoudig om bij opdrachten het hoogst noodzakelijke te doen, maar als je er een beetje extra werk aan besteed, trek je zeker de aandacht van de jury. Een goed moment om alles uit de kast te halen is bijvoorbeeld de presentatie van het eten.

3. Hou je kampement netjes.

Ben jij een opgeruimde scout of een sloddervos? Een van de plaatsen waar dit het eerst te zien is, is natuurlijk je eigen kampterrein, maar bijvoorbeeld ook je tent. De jury houdt van een schoon en net terrein, dus laat rommel niet slingeren, gooi afval in de vuilniszak en houdt de keukentafel mooi schoon. In de tent zorg je natuurlijk dat je spullen netjes in de tas zitten en dat de bedden er goed bij liggen.

4. Het oog wil ook wat, ook bij het pionieren.

Ben jij van het type “vast is vast” of meer van het type “het oog wil ook wat”? In ieder geval houdt de jury van mooie knopen die niet alleen technisch in orde zijn, maar ook netjes afgewerkt. De losse eindjes van touwen werk je mooi af.

5. Zorg voor een opgeruimde kampkist.

Omdat de scouts s’avonds niet altijd veel zin meer hebben om op te ruimen, is de kampkist een geliefd object bij de jury. Tijdens de nachtelijke controles blijkt vaak dat scouts alles in de kampkist gegooid hebben (soms inclusief de vieze vaat) zodat de keuken in ieder geval opgeruimd lijkt. Helaas trapt de jury hier niet in. Zorg dus voor een opgeruimde kampkist, dat is voor jezelf ook prettiger in het gebruik.

6. Extra aandacht voor uniformiteit/representativiteit.

Bij het aanmelden, openen en sluiten let de jury onder andere op het uniform/scoutfit. Draagt iedereen hetzelfde (dus bv. iedereen wel een hoed, of niemand een hoed, niet de één wel en de ander niet), wijkt het uniform/scoutfit niet teveel af van het officiële uniform/scoutfit? We zien graag dat jullie uniformiteit en representativiteit uitstralen! Loop er dus niet als een zombie bij.

7. Zorg voor lekker eten.

Minstens één keer tijdens het kamp komt de jury proeven hoe jouw eten smaakt. Dit is je kans er iets bijzonders van te maken. Wat vooral belangrijk is, is het gaar, zijn de juiste kruiden gebruikt? Is het warm, koud of aangebrand? Maar ook: originaliteit; zijn alle ingrediënten gebruikt? Hoe zijn de ingrediënten gebruikt? Is het gerecht op een speciale manier klaargemaakt? Tenslotte: de presentatie; is de keuken voor de gelegenheid leuk aangekleed, is het “bedienend personeel” in speciale themakleding?

8. Let op sfeer en samenwerking.

Een ploeg waar steeds ruzie is krijgt geen bonuspunten van de jury, een groepje waar één iemand de baas speelt ook niet. Een ploeg waar goed samengewerkt wordt en iedereen zijn beste been voor zet, zal zeker in positieve zin opvallen bij de jury.

9. Blijf enthousiast tot het eind.

Zorg dat je op de laatste dag van de RSW nog net zo enthousiast en gemotiveerd bent om te winnen als aan het begin. Op de laatste dag, als iedereen moe begint te raken, blijven de meeste punten liggen. Dus als jij net die ploeg bent die er helemaal voor gaat, is dat erg makkelijk punten scoren.

10. Vraag de jury om tips en raad.

Deze tip zou je misschien niet meteen verwachten maar het is misschien wel de belangrijkste:
Vraag de jury gerust om tips en raad. Ze zijn er niet alleen om je te beoordelen maar kunnen je ook soms goede adviezen geven.